ניתוח מוז (מוהס)

ניתוח מוז (Mohs), נקרא על-שם כירורג אמריקאי בשם ד”ר פרדריק מוז שפיתח את השיטה עוד במאה הקודמת. עם השנים התבררה יעילותו הרבה של הניתוח והוא נחשב עד היום לדרך הטובה ביותר להסרת גידולים ממאירים של העור.

בקצרה, ניתוח מוז מבוסס על שני עקרונות חשובים:

  1. הוצאת הגידול הסרטני בכללותו (100 אחוז מהגידול).
  2. שמירה על מירב הרקמה הבריאה שסביב הגידול.

בניתוח אלגנטי זה, אני מסיר בהרדמה מקומית את הגידול הסרטני הנראה עם שוליים מזעריים, ומיד מעביר את הרקמה למעבדה בחדר הסמוך שם היא מוקפאת, נצבעת ונחתכת. כעת אני יכול לבחון תחת מיקרוסקופ האם כל השוליים נקיים מגידול (כלומר הוצאתי את כל הגידול), במקרה זה אני ממשיך ומשחזר את האיבר ממנו נכרת הגידול, כך שההפרעה הקוסמטית תהיה קלה ככל הניתן.

לעומת זאת, כאשר אני מזהה תאי גידול בשולי הרקמה שהוצאתי, אני יכול לחזור לאזור הכריתה בדיוק של מילימטרים, ולהמשיך להסיר את הגידול רק מאותו מקום בו הוא עדיין נוכח. שוב מעובדת הרקמה שנכרתה במעבדה והתהליך חוזר חלילה, עד שכל הגידול מוסר עם פגיעה מינימלית ברקמה בריאה.

למדתי את השיטה בארצות הברית מפרופ’ קן גרוס, מומחה בעל שם עולמי לניתוחי מוז. השלמתי את מסלול ההסמכה של החברה האמריקאית למנתחי מוז (ASMS) וכיום אני חלק מהארגון במעמד “חבר בינלאומי”. אני עומד מזה מספר שנים בראש השרות לניתוחי מוז של המרכז הרפואי “קפלן” ברחובות, וביצעתי יותר מאלף ניתוחי מוז בדרגות שונות של מורכבות.

כשתגיעו למרפאה תתבקשו למלא שאלון בריאות, ותקבלו חומר קריאה רלוונטי לניתוח. לאחר מכן תוכנסו לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצו, ניתן לצרף לפגישה מלווה. פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים כמו עישון. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או הרפס) והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע חשוב שתביאו עמכם לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. חשוב לציין אם יש היסטוריה אישית או משפחתית של גידולי עור ממאירים. אם עברתם כבר ביופסיה מהנגע יש להביא את מכתב האבחנה. כעת אבצע בדיקה הכוללת בין היתר התרשמות מתכונות הנגע (גודל, מיקום ועוד), תכונות העור שסביב הנגע (איכות, ניידות, אלסטיות וכיוצא באלו). לעיתים אבדוק גם אם יש הגדלת קשריות לימפה או אזורים אחרים בגוף כדי לשלול הימצאות של נגעים נוספים או כדי להתרשם אם יש אתר תורם להשתלת עור. לבסוף, אעריך אם אכן יש מקום לניתוח מוז או שיטות אחרות (למשל כריתה פשוטה ושליחת הנגע לבדיקה פתולוגית חיצונית). כמו כן אסכם את אפשרויות השחזור השונות ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל שיטה. אמליץ על הניתוח המועדף בעיניי בהתאם לרצונות והנתונים הגופניים, ואספר על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת. להלן האפשרויות הקיימות לשחזור האיבר לאחר ווידוא שהגידול נכרת בשלמות:
  • ריפוי משני – השארת הפצע הפתוח לריפוי טבעי. ידרוש המשך טיפול בחבישות. בעיקר משמש באזורים קעורים כמו מרכז האוזן או האזור שבין העין לאף.
  • סגירה ראשונית – תפירת שולי הפצע זה לזה.
  • שתל עור או מורכב – נטילת עור מאתר תורם (למשל מאחורי האוזן) שניתן לסגירה ראשונית, ותפירתו כטלאי על הפצע. אם יחד עם העור נוטלים רקמה נוספת מהאתר התורם (למשל סחוס) זה נקרא שתל מורכב.
  • מתלה – העברת עור ממקום סמוך לפצע, בלי לנתק אותו כליל (כפי שמתבצע בשתל עור). פתרון זה ניתן לביצוע רק אם באזור הסמוך יש עודף עור, שאפשר למשוך או לסובב אותו כדי שיגיע אל הפצע.
מחדר הרופא תעברו אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, הסדרים עם חברות ביטוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלו תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח (אם צריך), מרשם לתרופות לאחר הניתוח ועוד. החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לכם לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלתם. תוכלו לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע. חשוב לי שתקבלו החלטה בלי לחץ ורק כשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורכם.
יש התרגשות ויש גם חששות וזה נורמלי לחלוטין. היות ומדובר בהרדמה מקומית בלבד, אין צורך להגיע בצום, ולכן כדאי שתאכלו ותשתו משהו לפני הניתוח. בבית החולים מחכה המתאמת שלי שתעזור לכם בתהליך הקליטה. תקבלו בגדים לניתוח ולוקר לאחסנת חפצים. אני אפגוש אתכם שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן יתבצע צילום רפואי, וסימון סביב הנגע. כריתת הנגע נמשכת כעשרים דקות, ולאחר מכן תועברו לכורסא בחדר התאוששות. ניתן לשתות, לאכול ולקרוא כדי להעביר את הזמן. כעבור כחצי שעה עד שעה הרקמה תעובד וניתן יהיה להעריך אם כל הגידול הוצא או שצריך להסיר עוד. כריתת המשך של הגידול תימשך כעשר דקות, ולאחר שאוודא שהגידול הוצא בשלמותו, תוכנסו לחדר הניתוח לשחזור סופי. השחזור יימשך כרבע שעה ועד שעה וחצי במקרים מורכבים. הכינו את עצמכם ל”אשפוז יום” שימשך בין כשעתיים ועד לחצי יום. בסוף הניתוח האחות תחבוש את האיבר המנותח, ולאחר השגחה קצרה תשוחררו לביתכם.
אין להרטיב ואין להסיר את החבישה במשך יומיים. לאחר מכן יש להסירה ולרחוץ את אזור הניתוח מדי יום עם מים וסבון עד להחלמה מלאה. לעיתים אני רושם משחה כמו מופירוצין או פולידין, אותה יש למרוח לאחר הרחצה פעם ביום ולסגור מעל עם פלסטר. במידה ובשחזור נעשה שימוש בשתל עור, אזי אין לפתוח את החבישה או להרטיב אותה במשך שלושה עד חמישה ימים, והחבישה תוסר על ידי בלבד! יתכנו נפיחות, אודם או סימנים של שטפי דם תת עוריים סביב אזור הניתוח שיחלפו עד שבועיים מיום הניתוח. לעיתים אמליץ על קומפרסים קרים ביומיים הראשונים לאחר הניתוח. כמו כן ניתן לרכוש דרכנו מייקאפ רפואי המותאם לגוון העור ויכול להסתיר היטב את סימני הניתוח. לרוב אין כאבים משמעותיים לאחר הניתוח. כאבים קלים שמורגשים לעיתים יוקלו עם משככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. משככי כאב כמו אדוויל, נורופן ודומיהם מגבירים סיכוי לדימום לאחר הניתוח ולכן מומלצים פחות. ההחלמה קצרה למדי וניתן למחרת לחזור לפעילות לא עצימה או לעבודה משרדית. רצוי להמתין כשבועיים, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת. תוזמנו לביקורת אצלי לכל הפחות לאחר חודש, או קודם לכן אם מדובר בשחזור מורכב שדרש שתל עור או מתלה. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה. יש לזכור שתמיד תיוותר צלקת במקום הניתוח. בשבועות הראשונים היא תהיה אדומה ומורגשת, אך כעבור מספר חודשים רוב הצלקות מטשטשות ובקושי נראות.
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. צריך לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. בכל מקרה אני והצוות שלי נלווה אתכם עד להחלמה. חשוב שתדעו שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי. להלן הסיבוכים האפשריים:
  • פתיחה של תפרים.
  • זיהום.
  • הפרעות מתאר ואסימטריה.
  • דימום שלא נעצר בלחיצה.
  • שינויי צבע בעור.
  • צלקות בולטות.
  • נמק של העור.
  • פגיעה בעצב שיכולה לגרום לחוסר תחושה או חולשה.

תמונות לפני-אחרי ניתוח מוז