הקטנת חזה

אנו חיים בעידן בו רבים חושבים כי חזה גדול יותר הוא גם יפה יותר. האמת היא שנשים רבות עם חזה גדול חוות לעיתים סבל הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית. כאבי גב, פטרת בקפלי השדיים ותחושת בושה הם רק חלק מהבעיות שבגללן פונות נשים אלו לניתוח הקטנת חזה. לאור זאת, אין פלא שבניתוחים אלה אחוזי שביעות הרצון של המטופלות לאחר הניתוח הם מהגבוהים ביותר מקרב כל הניתוחים הפלסטיים.

מה ההבדל בין הרמת חזה להקטנת  חזה?

בהרמת חזה קורה שמסירים חלק מרקמת השד כדי לעצב אותו בצורה נאה יותר. מקובל כי אם מסירים עד כ- 300 גרם מהשד עדיין מדובר בניתוח הרמת חזה, כי המטרה העיקרית היא עיצוב. אם השד גדול וכבד והמטרה העיקרית היא להקטין אותו, אזי קרוב לוודאי שיוסרו מעל 300 גרם (לפעמים אף מעל לק”ג!) וזה כבר ניתוח הקטנת חזה.

הניתוח מתאים במיוחד לנשים שסיימו את פרק ההריונות בחייהן עם חזה גדול ונפול, והן מעוניינות להקטינו וכמובן להרימו (אין ניתוח הקטנת חזה ללא הרמה!). לעיתים לאחר הניתוח יש שיפור בכאבי כתפיים וגב עליון שנגרמו עקב גודלם של השדיים ומחקרים מוכיחים שהמנותחות מדווחות על שיפור כולל באיכות חייהן לאחר הניתוח, בעיקר בגלל שהן חשות פחות מסורבלות ויותר קלילות.

כמו כן מתאים הניתוח לנערות ונשים צעירות עם תחושות בושה ודימוי עצמי נמוך עקב החזה הגדול, הגורמות להן למבוכה ופגיעה בפעילות חברתית.

ומתי הניתוח לא יתאים לך?

  • אם את מתכננת הריון אני ממליץ לך להמתין עם הניתוח עד תום פרק ההריונות בחייך. הריון ישנה את צורת החזה וקרוב לוודאי שיגדיל ויפיל אותו שוב.
  • אם ילדת או הפסקת להניק פחות מחצי שנה לפני הניתוח.
  • אם את מעשנת ואינך מסוגלת להפסיק לעשן לפחות כחודש לפני ואחרי הניתוח.
  • אם את לא מסוגלת להתמודד עם צלקות בקוטב התחתון וסביב עטרת השד. הצלקות לאחר הניתוח אינן נעלמות! אצל רוב הנשים הן עדינות יחסית ומיטשטשות עם הזמן, אך אצל כ- 15% הן יוותרו בולטות, כהות, רחבות ו/או אדומות.
  • אם את מעוניינת בניתוח כחלק מפתרון למצוקה בין-אישית, כמו גירושין או פיטורין. פני לגורם מקצועי המציע ייעוץ ותמיכה לבעיות אלו בטרם תגיעי לייעוץ.
כשתגיעי למרפאה תתבקשי למלא שאלון בריאות, ותקבלי חומר קריאה רלוונטי על הניתוח בו את מעוניינת. לאחר מכן תכנסי לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצי באפשרותך לצרף לפגישה מלווה או שניים מטעמך. פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אותך מספר שאלות על עצמך כמו גיל, גובה, משקל ומידת חזייה. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי שלך כמו תרופות קבועות שאת נוטלת, מחלות כרוניות מהן את סובלת והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע חשוב שתביאי עמך לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. כמו כן אם היו בעיות רפואיות הקשורות בשד, כמו גוש או ציסטה, ועברת הדמיה (אולטראסאונד, MRI או ממוגרפיה) או ביופסיה – אנא הביאי אתך את החומר הרפואי הרלוונטי. לאחר איסוף המידע הרפואי, אברר מהן הציפיות שלך מהניתוח ובאיזה גודל שדיים את מעוניינת. מידע זה, בשילוב עם הבדיקה, ישמש אותי להתאים עבורך את שיטת הניתוח שתאפשר לי לתת לך את התוצאה לה את מצפה. כעת אבקש ממך להסיר חולצה וחזייה כדי שאוכל לבדוק את בית החזה והשדיים שלך. באמצעות סרט מדידה אמדוד מאפיינים שונים כמו רוחב השד, מרחק הפטמות מקו האמצע, היקף בית החזה ועוד. כמו כן אתרשם בבדיקה מאיכות העור ורקמת השד, נפח ומבנה השדיים, סימטריה, נפילה ותכונות נוספות בעלות השפעה על הניתוח והתוצאה. בסיום הבדיקה אסביר לך מול המראה על הממצאים שעלו בבדיקה ומה המשמעויות שלהם. לבסוף, אסכם עבורך את האפשרויות הטיפוליות השונות ואסביר לך את היתרונות ואת החסרונות של כל שיטה. אמליץ בפנייך על הניתוח המועדף בעיניי בהתאם לרצונותייך ונתונייך הגופניים, ואספר לך על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שתוכלי לשאול שאלות ואני אתן לך את כל המידע, כדי שתוכלי לקבל החלטה מושכלת. מחדר הרופא תעברי אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלי תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח, מרשם לתרופות שתצטרכי לאחר הניתוח ועוד. החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לך לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלת. אם את מרגישה שחסר לך מידע תוכלי לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה. חשוב לי שתקבלי החלטה בלי לחץ ורק כשאת מרגישה שזה הדבר הנכון עבורך.
מזל טוב. בחרת וסגרת ניתוח, ובכל יום שעובר מפלסי ההתרגשות והמתח שלך יעלו. אנחנו כאן עבורך ויהיו בידייך מספרי הטלפון של המתאמת שלי ושל מנהלת המרפאה כדי לענות על כל שאלה קטנה כגדולה. חשוב שתעבירי בהקדם האפשרי את תוצאות הבדיקות שנבקש ממך – בדרך כלל מדובר בבדיקות שגרתיות כמו ספירה וכימיה של הדם, תפקודי קרישה, אק”ג וצילום חזה. לפעמים תתבקשי להביא תוצאות של בדיקות נוספות בהתאם לגילך (למשל ממוגרפיה) או מחלות מהן את סובלת (כמו המלצות של רופא מומחה המטפל בך). אל תחכי לרגע האחרון עם בדיקות אלו, כי אם לא תספיקי לבצע אותן ניאלץ לדחות את הניתוח. דעי שלעולם לא אנתח אותך לפני שאוודא שתוצאות הבדיקות הן תקינות, ושאין בניתוח המתוכנן סיכון יתר כלשהו עבורך. אם את מעשנת עלייך להפסיק לעשן לפחות שלושה שבועות לפני הניתוח. מוכח כי עישון מגביר את הסיכון לסיבוכים בצורה דרמטית ובעיקר היפרדות של פצעי הניתוח ונמק של פטמות. עליך להימנע מעישון עוד שלושה שבועות לאחר הניתוח, כי אפילו סיגריה אחת ביום מונעת יצירה של כלי דם חדשים ופוגמת בחידוש הרקמות. תרופות שונות כמו משככי כאב ואנטיביוטיקה אותן אמליץ לך ליטול לאחר הניתוח, כדאי לקנות טרם הניתוח בקופת החולים שלך עם מרשם מרופא המשפחה. עלייך לרכוש לפחות חזיית ספורט אחת ללא ברזלים שנפתחת מקדימה. תצטרכי ללבוש חזייה כזאת למשך 6 שבועות מהניתוח, ולכן יתכן ועדיף לקנות שתיים. אנחנו נגיד לך איזו מידה את צריכה, ונוכל להמליץ לך על חברות מסחריות שמוכרות חזיות כאלו. יום לפני הניתוח ייצרו אתך קשר מבית החולים הפרטי בו תנותחי וימסרו לך את השעה הסופית בה את צריכה להגיע והוראות הגעה.

סוף סוף הגיע היום המיוחל. את מתרגשת וחוששת וזה נורמלי לחלוטין. הגיעי בצום של 8 שעות (אפילו לא מים בבקשה!), התקלחי היטב בבית עם שמפו וסבון רגיל, הימנעי ממריחת קרם גוף, הסירי עדשות מגע ותכשיטי מתכת (מומלץ להשאיר אותם בבית). את צריכה להגיע עם מלווה.

בבית החולים תפגשי את המתאמת שלי שתעזור לך בתהליך הקליטה. תקבלי בגדים לניתוח ותחתונים חד פעמיים. אני אפגוש אותך שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים אותך בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן אצלם אותך, ואסמן על גופך בטוש מיוחד. סימנים אלו ייעזרו לי במהלך הניתוח כשתהיי במנח שכיבה.

זהו. שיהיה בהצלחה. את מוכנסת לחדר הניתוח שם תראי אותי ואת הצוות שמונה רופא מרדים, אח ואחות וסניטרים שתפקידם לחבר אותך למכשירים שונים. לילה טוב.

הניתוח נמשך כשלוש שעות ולאחריו תועברי להתאוששות. הצוות בהתאוששות יהיה קשוב אלייך ובמידת הצורך יתמוך בך בתרופות לשיכוך כאבים או בחילה המופיעים לעיתים בעקבות התפוגגות ההרדמה. לאחר שתתאוששי (בדרך כלל חצי שעה) תועברי לחדר האשפוז.

שדייך יהיו חבושים בפלסטרים אותם אין להסיר, ומעליהם חזיית ספורט או תחבושת אלסטית. בדרך כלל לא יהיו נקזים. לאחר אשפוז של מספר שעות בו הצוות יוודא שחזרת לעצמך ושאת יכולה ללכת לשירותים לבד, תוכלי להשתחרר לביתך עם מלווה. אסור לנהוג לאחר הרדמה כללית!


אין להרטיב את החזה במשך יומיים. לאחר מכן יש לרחוץ את השדיים כל יום במים וסבון על-גבי הפלסטרים, ולא לנסות למשוך אותם בכוח. הם ייפלו לבד לאט תוך חודש וחצי ואם לא, אני אוריד אותם בביקורת. ככל שהפלסטר יישאר יותר זמן, כך יתקבלו צלקות שטוחות יותר. בימים הראשונים תורגש תחושה של מתיחה בעור ויהיו כאבים המגיבים לרוב למשככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. לאלו שכאובות יותר אני רושם משככי כאב דמויי אופיום כמו טרמדקס, היכולים לגרום לבחילה, ולכן יש ליטול אותם עם נוגדי בחילה כמו פרמין. משככי כאב כמו אדוויל, נורופן ודומיהם מגבירים סיכוי לדימום לאחר הניתוח ולכן מומלצים פחות. השדים יהיו גבוהים, נפוחים ואף לא סימטריים בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. בשל כך מומלץ להישאר עם חזיית הספורט כל העת למעט במקלחת, כי היא תורמת להפחתת הנפיחות. יתכנו סימנים של שטפי דם תת עוריים שיחלפו עד שלושה שבועות מיום הניתוח. ההחלמה קצרה למדי ובתוך כשבועיים ניתן יהיה לחזור לעבודה משרדית. רצוי להמתין כחודש וחצי, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת. תוזמני לביקורות אצלי לכל הפחות לאחר כשבוע, שלושה שבועות, חודש וחצי ושלושה חודשים מהניתוח. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים עבורך טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה. התוצאה הסופית תתקבל כשלושה חודשים לאחר הניתוח – פרק זמן מספק לשדיים לרדת לגובהם הטבעי ולכל נפיחות לחלוף. תתחדשי! הניתוח לא יעצור את המשך נפילת השדיים שלך בעתיד והם ימשיכו ליפול בהשפעת כח המשיכה, בקצב שמוכתב על ידי האלסטיות של העור שלך וכובדם של השדיים. יש מחקרים הממליצים להמשיך וללבוש גוזיות כל העת כדי להעניק תמיכה ולהאט את קצב הנפילה. הימנעי מלבישת חזיות בעלות ברזלים במשך כשנה, שכן הן יכולות להפריע לניקוז דם ולימפה מהשדיים ולגרום לגודש וורידים בולטים. כדאי מאוד לא להיכנס להריון לאחר הניתוח, ולכל הפחות להמתין שנה. ניתוח הקטנת שדיים יכול לפגוע ביכולת ההנקה, הריון פוגם בתוצאות של כל ניתוח אסתטי של השדיים, בדיוק כשם שהריון משנה את צורת ונפח החזה של נשים שלא עברו ניתוח כזה. נשים שעברו הקטנת חזה אינן צריכות להיות במעקב מיוחד כלשהו. כמו כל אישה כדאי להיבדק מעל גיל 30 פעם בשנה על-ידי כירורג שד, ומעל גיל 40 ובהתאם לגיל ולגנטיקה לבצע הדמיית על-קול ו/או ממוגרפיה לפי המלצותיו.
מהלכים אלו הינם השפעות משנה של הניתוח שהסיכוי להתרחשותן גבוה יחסית. הן אינן נחשבות סיבוך או כשל ולרוב אינן מחייבות טיפול:
  • השדיים שלך ייפלו לאחר הניתוח בדרגה לא צפויה בהתאם לאלסטיות של העור שלך ולכובדם של השדיים. אין שום דרך אמינה לדעת אצל מי מהמנותחות הפטמות יישארו גבוהות מעל הקפל התת שדי, ואצל מי השדיים ייפלו. זכרי, המטרה העיקרית של הניתוח היא הקטנת השדיים, וכלל שיהיו קטנים יותר לאחר הניתוח כך ייפלו פחות.
  • תמיד תהיה לאחר הניתוח אסימטריה קלה של העטרות ושל השדיים, שבדרך כלל דומה לאסימטריה הטבעית שהייתה לך לפני הניתוח.
  • הצלקות הניתוחיות בחודשים הראשונים יהיו בולטות ואדומות אצל רוב הנשים או כהות אצל חלקן. בדרך כלל הצלקות יטשטשו עם הזמן ויהפכו בהירות, אך לעולם לא ייעלמו. אצל חלק קטן מהנשים תהיה הצטלקות יתר הגורמת לצלקות בולטות. אני מאמין מאוד בשימוש במשחת סיליקון או יריעות סיליקון על הצלקות החל מחודשיים לאחר הניתוח ובמשך חצי שנה. הוכח כי טיפול זה מסייע לקבלת צלקות שטוחות ובהירות יותר ואולי אף מונע היווצרות של צלקות בולטות.
  • לאחר הניתוח יהיו שינויי תחושה בפטמות ובעור השד. השינוי יכול להתבטא בטווח שמתחיל בחוסר תחושה ועד לתחושת יתר במגע עם בגד. לפעמים הפטמות יהיו זקורות או רפויות כל הזמן. ברוב המוחלט של המקרים תסמינים אלו ישתפרו ככל שחולף הזמן.
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. את צריכה לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. אני והצוות שלי נלווה אותך עד להחלמה. חשוב שתדעי שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי.
  • היפרדות קווי התפרים. שכיחה למדי בקרב מעשנות (גם כאלה שמפסיקות לעשן לצורך הניתוח). בדרך כלל לא נפער כל קו התפר אלא רק מוקדי פצע קטנים. הטיפול לרוב הוא שמרני ונעשה על ידי חבישות מתקדמות עד לסגירת הפצע.
  • נמק של שומן בשד שמרגיש כמו גוש ויכול לגרום לחרדה. לרוב סבלנות ועיסוי מקומי פותרים את הבעיה.
  • צלקות בולטות, אדומות ו/או רגישות (נקראות צלקות היפרטרופיות). לעיתים יהיה צורך בהזרקת סטרואידים לצלקות אלה.
  • דימום או הצטברות נוזלים (סרומה) שיצריכו ניקוז.
  • זיהום חיידקי שיצריך טיפול אנטיביוטי.
  • אסימטריה קיצונית של נפח השדיים או מיקום הפטמות.
  • עודפי עור מתחת לשדיים.
  • איבוד תחושה קבוע בפיטמה.
  • כאבים כרוניים בשדיים.
  • נמק חלקי או מלא של עטרה. ככל שהשד גדול ונפול כך אספקת הדם אל עטרת השד והפטמה הינה רעועה (בעיקר אצל מעשנות). במקרים נדירים לאחר הניתוח אספקה זאת מופרעת ויופיע נמק בדרגה כזאת או אחרת. הטיפול יהיה שמרני על ידי משחות. העטרה תשחיר ותתקלף ולאחר מספר שבועות נדע כמה ממנה שרד. לרוב ההחלמה מפתיעה לטובה ולכל היותר תצריך השלמה על ידי קעקוע. במקרים שהפטמה מעורבת אפשר יהיה לשחזר אותה לאחר מספר חודשים בניתוח משלים שנעשה בהרדמה מקומית.
  • ניתוח משלים – את צריכה לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח.

תמונות לפני-אחרי הקטנת חזה