©Better Aging

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו. הוא שוקל בממוצע 9 ק”ג ושטחו כשני מטרים מרובעים. שני תפקידיו העיקריים הם להגן על הגוף מפני כניסה של גורמים מזיקים כמו למשל חיידקים או קרינת שמש; ולמנוע דליפה של גורמים חיוניים כמו מים או חלבון. כדי להצליח במשימות המורכבות הללו, העור בנוי משלוש שכבות:

השכבה החיצונית, שנקראת אפידרמיס,  היא דקה כנייר ובנויה מתאים רבים הרבודים זה מעל זה ליצירת מבנה דמוי חומה. השכבה הזו אחראית בעיקר על האיטום מפני העולם החיצון. רוב הקרמים והמוצרים הקוסמטיים מיועדים לפעול כאן, והם אינם מסוגלים לחדור מבעד לשכבה הזאת.

השכבה העמוקה ביותר, שנקראת היפודרמיס, בנויה בעיקר משומן ועובייה משתנה בשל כך מאדם לאדם. תפקידיה העיקריים הם לבודד את הגוף מפני שינויי טמפרטורה ולחבר את העור ליתר רקמות הגוף.

השכבה האמצעית, שנקראת דרמיס, היא השכבה העיקרית. עובייה הממוצע הוא כחצי סנטימטר, והיא אחראית לשתי תכונות חשובות של העור – חוזק וגמישות. האיזון המופלא בין שתי התכונות הללו הוא המאפשר לגופנו לנוע בקלילות מצד אחד, וליהנות מעור חזק שלא נקרע בעת מתיחה מן הצד השני. רובה של שכבת הדרמיס בנוי מסיבים חלבוניים המסודרים במקביל באופן מופתי. הסיב השולט נקרא קולגן, והוא מעניק לעור את העמידות והחוזק, בעוד שהסיב השני בשכיחותו נקרא אלסטין, וכשמו כן הוא – אחראי על הגמישות והאלסטיות של העור.

שכבת האפידרמיס, שהיא כאמור החיצונית ביותר, בנויה מתאים שמתחדשים ונושרים כל העת. כך שהיא למעשה מחליפה את עצמה כל חודש בממוצע. עם השנים התהליך הזה מעט מואט, אך מעבר לכך אין שינויים משמעותיים בשכבה הזאת. גם בשכבה הפנימית ביותר, ההיפודרמיס, אין שינוי גדול, בגלל שהיא עשויה ברובה משומן ולכן מושפעת בעיקר מתמורות במשקל הגוף. הסיפור שונה מאוד בשכבת הדרמיס. שכבה זאת רגישה מאוד לפגעי הזמן, מפני שככל ש”משתמשים” בה יותר – מותחים ומזיזים את העור – כך נשחקים ונפגעים הסיבים החלבוניים המרכיבים אותה. קל לדמיין חבל, שעשוי גם הוא מהרבה סיבים השזורים להם יחדיו, ולהבין שככל שמותחים וקושרים ומשתמשים בו – כך הוא מתבלה עם הזמן. וכמו חבל שנהרס ונקרע הרבה יותר מהר אם משאירים אותו בשמש ובגשם, כך גם הדרמיס מושפע רבות מתנאים סביבתיים. ככל שנחשוף את העור לשמש, לא נקפיד על תזונה מאוזנת ולא נשתה מספיק – כך ייפגעו הקולגן והאלסטין שבדרמיס. הצלע השלישית במשולש ההרסני הזה של זמן וסביבה היא הגנטיקה, שכמו בכל דבר משחקת גם היא תפקיד בעמידות של הסיבים החלבוניים בעור של אישה או גבר מסוימים.

אז איך באים השינויים הללו לידי ביטוי? קודם כל, נראה אותם בעיקר באותם אזורים בהם העור נמתח הכי הרבה וחשוף לסביבה. זה אומר בעיקר הפנים, הצוואר וכפות הידיים. הסיבים החלבוניים בדרמיס במקומות הללו כבר לא מסודרים יפה במקביל ובשכבות, אלא מפוזרים בכיוונים שונים, שבורים והרוסים. זה פוגע בחוזקו של העור ובמידת הגמישות שלו ומביא לתופעות שאנחנו מקשרים עם הזדקנות – קמטוטים, עור דק שנפצע בקלות ומאפשר לראות את הנימים והורידים תחתיו, מרקם דהוי ולא אחיד, צבע צהבהב ועור נטול ברק וחיוניות.

מלבד השינויים העיקריים בסיבים החלבוניים, עוד שינוי מתרחש עם הגיל בשכבת הדרמיס. פיגמנט בשם מלנין נוצר באופן טבעי בצומת בין האפידרמיס לדרמיס ומטרתו להגן על העור מפני קרינת השמש. עם הזמן וככל שנחשפים לשמש, חלק מהמלנין שוקע בדרמיס ומתבטא קלינית ככתמים ו/או אזורים כהים.

מלבד הפגיעה בדרמיס של העור, עוד שני שינויים משמעותיים מתרחשים ככל שחולפות השנים:

  1. ירידה בנפח הרקמות המרכיבות את הפנים (שומן, שריר, חניכיים ועצם) כך שאין הן מותחות כבעבר את העור שמונח מעליהן.
  2. צניחת רקמות הפנים כלפי מטה עקב פעולתו של כוח המשיכה והתרופפות כוחם של שרירי ורצועות הפנים.

מנקודת המבט שלי ככירורג פלסטי, לשתי הבעיות הללו יש פתרונות טובים ומשביעי רצון:

  1. את הנפח שאובד עם הגיל ניתן להחזיר בהזרקה של מגוון חומרים איכותיים ובטוחים כמו חומצה היאלרונית, הידרוקסיאפטיט או שומן.
  2. את הרקמות שצנחו ניתן להרים על ידי טווח של ניתוחי הרמה ומתיחה בהיקפים מצומצמים (למשל מיקרו מתיחת פנים) או נרחבים (מתיחת פנים, צוואר, מצח, גבות ועפעפיים).

וזה מחזיר אותי להתחלה. הבעיה העיקרית, שעד היום לא ניתן לה מענה הולם, היא הפגיעה בקולגן ובאלסטין שבדרמיס. ובגלל שהדרמיס הוא התשתית של העור אותו אני מותח ואליו אני מזריק, אני תמיד רואה תוצאות טובות יותר בנשים וגברים עם דרמיס אלסטי וחזק שופע קולגן ואלסטין.

לאחר שנים של ניסיון ומחקר, אני סוף סוף יכול לבשר על שילוב של טכנולוגיות, היכול לתת פתרון מעולה גם לבעיה העתיקה של הזדקנות העור.

לפני שאני מסביר, אני חושב שצריך לעשות סדר ולבאר מספר מונחים שהם אינם רפואיים, ועלולים להיות מבלבלים: “אנטי אייג’ינג” (Anti-Aging) – כל התערבות הגורמת למראה צעיר יותר או להרגשה רעננה יותר. יכול להיות טיפול תרופתי או קוסמטי, תוסף תזונה, פעילות גופנית ועוד. “הצערת עור” – כל טיפול הגורם לשיפור במראה העור, כך שהוא נראה צעיר יותר. מתייחס בעיקר לאזורי העור החשופים: פנים, צוואר וידיים. יכול להיות טיפול קוסמטי או רפואי. “טיפול קוסמטי” – בהקשר של העור, הוא טיפול המיועד להשפיע על שכבת האפידרמיס או השיער בלבד. יכול להתבצע על-ידי כל מטפל שעבר הכשרה, ואינו מחייב פיקוח רפואי. אלו הטיפולים המתבצעים במכוני הקוסמטיקה למיניהם. “מיצוק עור” – כל תהליך המופעל על העור, וגורם להרס של הסיבים החלבוניים בדרמיס. כל התהליכים הללו נחשבים רפואיים, ולכן מחייבים השגחה של רופא. לאחר שהבהרנו את המונחים הללו, אני רוצה להתמקד בעיקר במיצוק העור, שכן זה מה שמתבצע אצלנו במרפאה. אנחנו משתמשים בשילוב של שלוש טכנולוגיות כדי למקסם את הפוטנציאל של העור לייצר קולגן ואלסטין. אנחנו משתמשים בכל ה”תותחים הכבדים” שהוכחו מחקרית כמעלים את כמות ואיכות הסיבים החלבוניים בדרמיס, ומשלבים אותן יחדיו בסינרגיה. בגלל שאנחנו לא “אנטי” הזדקנות, אלא מאמינים שלהתבגר בחן זה דבר טבעי, בחרנו לקרוא לשיטה Better Aging©. שלושת המרכיבים העיקריים של השיטה הן:
  1. טיפולי לייזר באחד המכשירים המדויקים והחדשניים כיום שנקרא Harmony XL Pro. קרן הלייזר שמכשיר ההרמוני מחולל היא למעשה אנרגיית אור הניתנת לכיול אל הדרמיס, שם היא גורמת לחימום והרס של הסיבים החלבוניים השחוקים וההרוסים. הדיוק והבטיחות של המכשיר, שנבדקו ואושרו על ידי רשות התרופות והמזון האמריקאית (FDA), הם כה מרשימים, שאין שום פגיעה באפידרמיס. מה זה בעצם אומר? שאחרי הטיפול לא נוצרת כלל כוויה, כי הלייזר לא פוגע כלל בשכבה החיצונית של העור.
  2. תוספי קולגן שניתנים בבליעה או שתייה, וכך מאפשרים שפע של חומרי גלם ליצירת קולגן חדש במקום הקולגן הבלוי והשחוק שנהרס על ידי הלייזר.
  3. הזרקה ישירה אל תוך הדרמיס של חומרים שהוכחו רפואית כמעודדים ייצור חדש של קולגן ו/או אלסטין רעננים – למשל פרופילו (Profilo), סקינבוסטרס (Skin Boosters) או רדיאס מדולל (Radiesse).
כמובן שאלו רק הפיתרונות לחידוש הקולגן והאלסטין בדרמיס. Better Aging© זה הרבה יותר מכך, מפני שניתן להציע עוד פתרונות גם לבעיות האחרות אותן פירטתי. למשל קרם רפואי להבהרת הפיגמנטציה בהתאם לסוג העור ודרגת החשיפה לשמש; או הזרקה של חומצה היאלרונית לדרמיס; או טיפולי IPL לכתמים; או קילוף (פילינג) של העור. ועוד ועוד. אבל הכל מתחיל פשוט – באים לייעוץ.

פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים כמו עישון, חשיפה לשמש ושיגרת הטיפוח שלכם. חשוב לציין אם עברתם ניתוחים, טיפולי לייזר או הזרקות קודמות בעבר. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או אסטמה) והאם קיימת רגישות לתרופות.

לאחר איסוף המידע הרפואי אברר מהם האזורים המפריעים לכם ומהן הציפיות שלכם. מידע זה, בשילוב עם הבדיקה, ישמש אותי להתאים עבורכם את תוכנית הטיפול ולבצע תאום ציפיות בין הרצוי לאפשרי.

כעת אבצע בדיקה מקיפה הכוללת בין היתר התרשמות מסוג ואיכות העור, רפיון, קמטים, כתמים, סימני מתיחה, צורת ומבנה הפנים והצוואר ועוד.

לאחר איסוף הנתונים אכין תוכנית טיפול שנתית מפורטת מותאמת עבורכם, שתכלול לפחות שלושה אלמנטים מהאפשרויות הבאות:

  1. טיפולי לייזר למיצוק העור – מספר הטיפולים בשנה (נע בין פעם בחודש לפעם בארבעה חודשים), אזורי הטיפול, רמת האנרגיה ועומק החדירה בדרמיס בכל טיפול. הטיפולים יבוצעו על ידי טכנאית בהתאם להגדרות.
  2. הזרקות של חומרים לדרמיס – מספר הטיפולים בשנה, אזורי הטיפול, סוג החומר וכמותו בכל טיפול.
  3. תוספי קולגן.
  4. טיפולי אנרגיה נוספים – למשל IPL לנימים או כתמים, לייזר מסוג אחר לצלקות אקנה ועוד.
  5. קרם רפואי – לטיפול בפיגמנטציה ו/או קילוף.
  6. הזרקות של חומרי מילוי ו/או בוטוליניום טוקסין A – מספר הטיפולים בשנה, אזורי הטיפול, סוג החומר וכמותו בכל טיפול.
  7. ניתוחים.

התוכנית היא אישית ומותאמת לכל מטופלת ומטופל. לדוגמה, נשים בגילאי 30-40 לרוב לא תזדקקנה ליותר משלושה טיפולי לייזר בשנה, בעוד שנשים בגילאי 60-70 יזדקקו פעמים רבות לטיפול פעם בחודש. לכן אסכם בפניכם את תוכנית הטיפול המומלצת עבורכם ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל אפשרות. אספר על שגרת הטיפול, התוצאות הצפויות ותופעות הלוואי. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.

רבים פוחדים מהכאב שכרוך בטיפולי לייזר או בהזרקה. מבחינת טיפולי הלייזר למיצוק העור, צריך לציין שבגלל שאין כוויה, לא מדובר בכאב משמעותי, ורוב המטופלים מתארים רק תחושה של חום או צריבה קלה. בגלל שהלייזר מתמקד בדרמיס, אין משמעות למריחה של משחה מאלחשת על העור, ולכן לא נעשה בה שימוש. החומרים המוזרקים לדרמיס נחלקים לשני סוגים – כאלה שמוזרקים במספר קטן של נקודות ומתפזרים בדיפוזיה (למשל פרופילו); וכאלה שמוזרקים במספר רב של נקודות או על-ידי קנולה, כי הם אינם מתפזרים (למשל סקין בוסטרס). יש לציין שהמחט בה נעשה שימוש היא דקה מאוד (עובי של רבע מילימטר) וכאב הדקירה מוגדר כקל. כל החומרים בהם אני משתמש כוללים בתוכם לידוקאין, שהוא חומר מאלחש המשמש גם ברפואת שיניים. עם זאת, ניתן גם למרוח כחצי שעה לפני ההזרקה משחה מאלחשת כדי להפחית עוד יותר את עוצמת הדקירה. כדאי להגיע לטיפול ללא מייק אפ או איפור מכסה שטח אחר. אם יש היסטוריה של פצעי הרפס בשפתיים או באזור אחר בפנים יש להתחיל טיפול מונע שלושה ימים לפני ההזרקה ויומיים אחרי (Valtrex 500 מ”ג, פעמיים ביום).
לאחר טיפול לייזר תהיה אדמומיות קלה של העור ותחושה של חום למשך מספר ימים. אין צורך במשככי כאב וניתן לשוב לפעילות מלאה. אם האודם מאוד מפריע ניתן לכסות אותו עם מייק-אפ. לאחר הזרקה יוותרו לעיתים במשך מספר אודם, נפיחות או סימן כחלחל עקב שטף דם תת-עורי. אפשר לשים קומפרסים קרים להפחתת הנפיחות אם היא משמעותית. תופעות אלו יחלפו ואינן מחייבות טיפול. גם כאן ניתן להשתמש במייק אפ כדי להסתירן.
כפי שהוסבר, בשיטת ה- Better Aging© נעשה שימוש במיצוק עור באמצעות לייזר, הגורם להרס של סיבים חלבוניים שהזדקנו, ומתן תנאים מיטביים לדרמיס על-ידי זמינות טובה של חומרי גלם לייצור של סיבים חלבוניים חדשים גמישים וחזקים. תהליכי הרס ובנייה של חלבונים לוקחים זמן ונמדדים בשבועות. קל וחומר כשמדובר בסיבים חלבוניים ארוכים כמו קולגן ואלסטין, שכאן כבר מדובר על חודשים. זאת הסיבה שהתוכנית האישית שמותאמת לכל מטופלת ומטופל היא שנתית. לא מדובר אף פעם בטיפול בודד אלא בסדרה של טיפולים ובשילוב של טכנולוגיות. ולכן, התשובה הפשוטה והאמתית לשאלה היא – כעבור שנה. ומה קורה אז?  רוב מוחלט של המטופלים ייווכחו ביתרונות השיטה וירגישו את השינוי המשמעותי בעור שלהם. זה בדיוק הזמן לייעוץ נוסף והכנת תוכנית שנתית חדשה.

תמונות לפני-אחרי של Better Aging