רקע על הסרת נגעי עור
העור הוא האיבר הכי גדול בגוף ושטחו כשני מטר מרובע, ממש כמו מפת שולחן ממוצעת! רובו חלק ואחיד בצבעו, אבל לפעמים ניתן לזהות נגעים – כתמים, נקודות, בליטות, פצעים ועוד. חלקם שפירים לגמרי ובכל זאת יש אנשים רבים שמעוניינים להסירם מסיבות אסתטיות וקוסמטיות. עם זאת, יש גם נגעי עור סרטניים, שיש הכרח להסירם מפני שהם יכולים לגדול, להרוס את העור עליו הם גדלים ואף לשלוח גרורות.
כצעד ראשון, יש לאבחן אם מי מהנגעים חשוד. כל אדם בכל גיל צריך ללכת לפחות פעם בשנה לבדיקת עור כל גופית שגרתית. זה מציל חיים! מי שאמון על הבדיקות הללו בקופות החולים הם רופאי העור. הבעיה היא שמערכת הבריאות הציבורית נמצאת באי-ספיקה ויש מיעוט של רופאי עור. זה גורם לכך שלרוב כל פגישה אצל רופא עור אורכת כחמש דקות ובזמן הזה קשה לבצע בדיקה הגונה. רוב הרופאים פשוט יסתכלו באזורים החשופים לשמש כמו הפנים, הצוואר והידיים ויחפשו רק שם נגעים חשודים. זה ממש לא מספיק, ולו רק בגלל העובדה הפשוטה שרוב סרטני העור האלימים אצל נשים למשל הם בזרועות וברגליים, ואצל גברים בפלג הגוף העליון ובעיקר בגב. אז מה עושים? יש לי שלוש עצות:
- כשמגיעים לביקור אצל רופא העור, יש לבקש באופן חד משמעי שיבצע בדיקה כל גופית ויציין זאת ברשומה הרפואית. בבדיקה כזאת אתם אמורים להישאר בבגדיכם התחתונים, והרופא אמור להסתכל על כל פני העור שלכם מלמעלה עד למטה ביסודיות. המהדרין אף ייעזרו בזכוכית מגדלת מיוחדת עם אור מקוטב שנקראת "דרמוסקופ" ועוזרת להבחין בין נגעים חשודים לשפירים. כל דבר פחות מזה הוא התפשרות.
- אפשר להפעיל את הביטוח הרפואי הפרטי שיש למרבית האנשים במדינת ישראל. זה יכול להיות ביטוח משלים של קופות החולים או ביטוח בריאות – כולם מאפשרים ייעוץ עם רופא עור או כירורג פלסטי ללא תשלום או בתשלום נמוך מאוד (תלוי בפוליסה). יש לציין כשאתם קובעים את התור, שאתם מעוניינים בבדיקת עור כל גופית, ולהקפיד בפגישה שאכן מבצעים לכם בדיקה נאותה.
- אפשר לשלם כסף מהכיס (חברות ביטוח מסוימות משתתפות) ולקבל את שירות הפרימיום – מיפוי שומות. מדובר בהליך בו מצלמים את כל השומות על גופכם במצלמה המחוברת לתוכנה ייעודית. בכל ביקור תעברו תהליך צילום דומה ותיערך השוואה לצילומים מהביקורים הקודמים. כך ניתן לזהות שינויים עדינים בשומות, ולאתר נגעים חשודים מבעוד מועד.
לאחר בדיקת עור כל גופית יהיה בידכם מידע חשוב מאוד – מי מהנגעים שעל העור שלכם הוא חשוד ומצריך ביופסיה אבחנתית, ומי נראה שפיר לחלוטין ולא מצריך בדיקה. עם המידע הזה תוכלו להגיע אליי לצורך הסרת הנגעים שאתם צריכים להסיר ואת אלו שאתם רוצים להסיר.
פגישת ייעוץ להסרת נגעי עור
כשתגיעו למרפאה תתבקשו למלא שאלון בריאות, ותקבלו חומר קריאה רלוונטי לניתוח. לאחר מכן תוכנסו לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצו, ניתן לצרף לפגישה מלווה.
פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים כמו עישון. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או הרפס) והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע חשוב שתביאו עמכם לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. חשוב לציין אם יש היסטוריה אישית או משפחתית של גידולי עור ממאירים. אם עברתם כבר ביופסיה מאחד או יותר מהנגעים כדאי להביא את מכתב האבחנה.
כעת אבצע בדיקה הכוללת בין היתר התרשמות מתכונות הנגעים (גודל, מיקום ועוד), תכונות העור שסביבם (איכות, ניידות, אלסטיות וכיוצא באלו). לעיתים אמשש גם אם יש הגדלת קשריות לימפה או שאבחן את העור באזורים אחרים בגוף כדי לשלול הימצאות של נגעים נוספים או כדי להתרשם אם יש אתר תורם להשתלת עור.
לבסוף, אסכם את אפשרויות ההסרה השונות ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל שיטה בעבור כל נגע. אמליץ על הניתוח המועדף בעיניי בהתאם לרצונות והנתונים הגופניים, ואספר על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.
בגדול, אם קיבלתם המלצה מרופא העור לביופסיה מהנגע, יכולות להיות שלוש אפשרויות הסרה:
- ביופסיה מהנגע – נקרא incisional biopsy. מדובר בלקיחת דגימה של רקמה מהנגע. לרוב יתבצע רק אם מדובר בנגע גדול מאוד ו/או מטופל עם מחלות רקע רבות.
- גילוח של הנגע – הסרה של כל רקמת הנגע שנמצאת מעל העור יחד עם החלק השטחי של העור עליו נמצא הנגע. נקרא shave biopsy. לרוב לא יחייב תפירה אלא השארת הפצע השטחי לריפוי משני תוך מספר שבועות.
- כריתת הנגע – נקרא excisional biopsy. זוהי כריתה של הנגע עם העור עליו הוא נמצא עד לשומן התת עורי. הסרה עמוקה שכזו לרוב גם תחייב תפירה של העור בתפרים, ובהכרח תגרום לצלקת.
בכל שלושת המקרים הרקמה תישלח למעבדה לצורך צביעות מיוחדות ובדיקה של התאים תחת מיקרוסקופ. לפי התשובה ניתן יהיה לדעת אם הגידול שפיר או בעל פוטנציאל ממאיר. אם מדובר בנגע ממאיר יהיה צורך בהרחבת כריתה – למשל בניתוח מוז.
אם מדובר בנגע שפיר לפי הבדיקה של רופא העור או שנלקחה ביופסיה שהוכיחה את האבחנה, לא צריך להסיר את הנגע. אם אתם מעוניינים בכל זאת להסירו בגלל צורך אסתטי או קוסמטי להלן האפשרויות שעומדות בפניכם:
- קילוף כימי.
- הקפאה.
- הסרה באמצעות לייזר.
- גילוח באמצעות סכין וצריבה עם מחט חשמלית.
- כריתה של הנגע ותפירה.
שלושת השיטות הראשונות הן בעצם הרס של הנגע עד שהוא נעלם ונוצרת כוויה כימית, כווית חום או כוויית קור בהתאמה על פי השיטה שנבחרה. מניסיוני, הרס באמצעות לייזר הינו המדויק משלושת השיטות, ולכן אצלי במרפאה אני משתמש רק בשיטה זאת. היתרונות של השיטות הללו הם שהן כמעט לא כואבות כך שאין צורך בהרדמה מקומית; ולרוב לא תיווצר צלקת בגלל שהכוויה היא שטחית ומחלימה מהר. החיסרון העיקרי של השיטות הללו הם שלפעמים לא כל הנגע נהרס ולכן יכול לצמוח שוב. חיסרון נוסף הוא שלא ניתן לשלוח רקמה לבדיקה פתולוגית כדי לדעת בוודאות גמורה שאכן מדובר בנגע שפיר.
השיטה הרביעית דומה מאוד לשלושת השיטות שתיארתי לעיל, אבל כן תצריך הרדמה מקומית. יתרונה העיקרי על פני השיטות האחרות, הוא שניתן לשלוח את הרקמה שגולחה לבדיקה פתולוגית. עם זאת, גם כאן יש חיסרון בכך שלעיתים הנגע יגדל חזרה.
השיטה החמישית היא אותה שיטה שמשמשת להסרה של נגעים חשודים. יתרונה בכך שהיא מסירה את הנגע באופן מוחלט וסופי ולא משאירה מאחוריה בסיס שיורי לצמיחה. עם זאת כפי שכבר כתבתי, בניגוד לשיטות האחרות היא תמיד תותיר צלקת על פני העור. רוב הצלקות, ובעיקר על הפנים, נוטות להחלים בצורה מעולה עם הזמן ולהיות שטוחות, רכות ודומות לצבע העור. עוד יתרון של שיטה זאת הוא שניתן להסיר באמצעותה גם נגעים שפירים תת עוריים כמו ציסטות או ליפומות, שלא ניתן לטפל בהם בשיטות האחרות.
לאחר שנבחר יחדיו מהי שיטת ההסרה הנכונה, תעברו מחדר הרופא אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלו תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח (אם צריך), מרשם לתרופות לאחר הניתוח ועוד.
החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לכם לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלתם. תוכלו לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע. חשוב לי שתקבלו החלטה בלי לחץ ורק כשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורכם.
יום הסרת הנגע העורי
יש התרגשות ויש גם חששות וזה נורמלי לחלוטין. היות ומדובר בהרדמה מקומית בלבד, אין צורך להגיע בצום, ולכן כדאי שתאכלו ותשתו משהו לפני הניתוח.
הניתוח יכול להתבצע בחדר הפעולות במרפאה או בבית חולים, שם תחכה המתאמת שלי שתעזור לכם בתהליך הקליטה. תקבלו בגדים לניתוח ולוקר לאחסנת חפצים. אני אפגוש אתכם שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן יתבצע צילום רפואי, וסימון סביב הנגע.
כריתת הנגע נמשכת כעשרים דקות, וגילוח או הסרה פחות מכך. בסוף הניתוח נחבוש את האיבר המנותח, ולאחר השגחה קצרה תשוחררו לביתכם.
אחרי הסרת נגע עורי
אין להרטיב ואין להסיר את החבישה במשך יומיים. לאחר מכן יש להסירה ולרחוץ את אזור הניתוח מדי יום עם מים וסבון עד להחלמה מלאה. לעיתים אני רושם משחה אנטיביוטית כמו מופירוצין, אותה יש למרוח לאחר הרחצה פעם ביום ולסגור מעל עם פלסטר.
יתכנו נפיחות, אודם או סימנים של שטפי דם תת עוריים סביב אזור הניתוח שיחלפו עד שבועיים מיום הניתוח. לעיתים אמליץ על קומפרסים קרים ביומיים הראשונים לאחר הניתוח.
לרוב אין כאבים משמעותיים לאחר הניתוח. כאבים קלים שמורגשים לעיתים יוקלו עם משככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. משככי כאב כמו אדוויל, נורופן ודומיהם מגבירים סיכוי לדימום לאחר הניתוח ולכן מומלצים פחות.
ההחלמה קצרה למדי וניתן למחרת לחזור לפעילות לא עצימה או לעבודה משרדית. רצוי להמתין כשבועיים, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת.
תוזמנו לביקורת אצלי לכל הפחות לאחר חודש. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה.
יש לזכור שכריתת הנגע תמיד תותיר צלקת במקום הניתוח. בשבועות הראשונים היא תהיה אדומה ומורגשת, אך כעבור מספר חודשים רוב הצלקות מטשטשות ובקושי נראות.
סיבוכים
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. צריך לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. בכל מקרה אני והצוות שלי נלווה אתכם עד להחלמה.
חשוב שתדעו שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי.
להלן הסיבוכים האפשריים, בעיקר במקרה של כריתת נגע:
- פתיחה של תפרים.
- זיהום.
- הפרעות מתאר ואסימטריה.
- דימום שלא נעצר בלחיצה.
- שינויי צבע בעור.
- צלקות בולטות.
- נמק של העור.
- פגיעה בעצב שיכולה לגרום לחוסר תחושה או חולשה.