מתיחת זרועות

זרועות מוצקות וחטובות נראות נפלא בגופייה, אצל נשים וגברים כאחד. רוב האנשים, גם כאלו שלא פוקדים את חדר הכושר ומרימים משקולות, אינם חושבים יותר מדי על הזרועות שלהם מפני שהן נראות בסך הכל בגדר הנורמה. אולם, יש הסובלים מזרועות מדולדלות או רוטטות הגורמות להם לתחושות של בושה ומצוקה והם אינם מעזים לחשוף אותן ונמנעים מסיטואציות חברתיות בהן הזרועות גלויות כמו בילוי בחוף הים או סתם ביום קיץ חם בחוץ עם חולצה קצרה.

בדרך כלל אלו השוקלים לעבור ניתוח מתיחת זרועות יהיו שייכים לאחת משלוש קבוצות:
  1. אנשים לאחר ירידה מסיבית ומהירה במשקל (לרוב לאחר ניתוח בריאטרי), שנותרים עם עודפי עור גדולים הגורמים לזרועות מדולדלות.
  2. אנשים במשקל תקין עם עודפי שומן עקשניים בזרועות ועור באיכות ירודה שנמתח תחת הכובד וגורם למראה של “כנפיים” תחת הזרועות.
  3. אנשים במשקל תקין עם עודפי שומן עקשניים שגורמים למראה של זרוע “רוטטת” אך העור שלהם עדיין אלסטי ולא נמתח.
שתי הקבוצות הראשונות אכן יתאימו לניתוח מתיחת זרועות. הקבוצה השלישית מתאימה לניתוח שאיבת שומן. ולמי ניתוח מתיחת זרועות לא מתאים?
  • לאנשים עם שרירי זרועות לא מפותחים וכמות נורמלית של עור ושומן. להם תתאים תוכנית אימון בחדר כושר הממוקדת בשרירי הזרועות.
  • לאנשים שמנים מאוד עם מדד מסת גוף (BMI) של 30 ומעלה. להם מתאימה דיאטה ורק לאחר ירידה במשקל אפשר יהיה לשקול ניתוח זרועות אם יהיה צורך.
  • למעשנים, שלא מסוגלים להפסיק לעשן לפחות שלושה שבועות לפני ואחרי הניתוח.
  • לאנשים הסובלים מזרועות נפוחות עקב לימפאדמה.

כשתגיעו למרפאה תתבקשו למלא שאלון בריאות, ותקבלו חומר קריאה רלוונטי לניתוח. לאחר מכן תוכנסו לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצו, ניתן לצרף לפגישה מלווה או שניים.

פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים בדגש על עישון. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או סוכרת) והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע חשוב שתביאו עמכם לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. חשוב לציין אם עברתם ניתוחים קודמים כלשהם בגפיים עליונות או בתי השחי.

לאחר איסוף המידע הרפואי אברר מהן הבעיות המפריעות לכם בזרועות, מהן הציפיות שלכם מהניתוח וכמה זמן אתם מסוגלים לאפשר להחלמה. מידע זה, בשילוב עם הבדיקה, ישמש אותי להתאים עבורכם את שיטת הניתוח ולבצע תאום ציפיות בין הרצוי לאפשרי.

כעת אבצע בדיקה גופנית הכוללת בין היתר מדידת גובה ומשקל, התרשמות מצורת הגוף בכלל והזרועות בפרט, כמות עודפי העור והשומן, איכות העור, צלקות מניתוחים קודמים, חוזק שרירי הזרוע ועוד.

לבסוף, אסכם את האפשרויות הטיפוליות השונות ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל שיטה. אמליץ על הטיפול המועדף בעיניי בהתאם לרצונות והנתונים הגופניים, ואספר על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.

לאנשים עם דרגה קלה של עודפי עור עם אן בלי שומן אמליץ לא לבצע את הניתוח ולנסות טיפולים שאינם פולשניים כמו מיצוק עור בשילוב של פירוק שומן בשיטות שונות (כמו הקפאה או בגלי על-קול). אופציה נוספת לאנשים אלה היא עבודה ממוקדת על שרירי הזרועות באמצעות משקולות, כך שמסת השריר הגדלה תמתח את העור שמעליה.

אנשים עם עודפי עור בדרגה בינונית ומעלה יוכלו ליהנות מהניתוח, אך אדגיש שתמיד תישאר צלקת יחסית נראית לאורך פנים הזרוע ובית השחי שיכולה אף להימשך אל האמה, כתלות בנרחבות עודפי העור. אנשים שחושבים שהניתוח יעניק להם זרוע מתוחה, מוצקה וחפה מכל סימן או צלקת אינם מתאימים לניתוח!

מחדר הרופא תעברו אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלו תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח, מרשם לתרופות לאחר הניתוח ועוד.

החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לכם לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלתם. תוכלו לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע. חשוב לי שתקבלו החלטה בלי לחץ ורק כשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורכם.

בשעה טובה. בחרתם וסגרתם ניתוח מתיחת זרועות, ובכל יום שעובר מפלסי ההתרגשות והמתח שלכם יעלו. אנחנו כאן עבורכם ויהיו בידיכם מספרי הטלפון של המתאמת שלי ושל מנהלת המרפאה כדי לענות על כל שאלה קטנה כגדולה. חשוב שנקבל בהקדם האפשרי את תוצאות הבדיקות שנבקש מכם – בדרך כלל מדובר בבדיקות שגרתיות כמו ספירה וכימיה של הדם, תפקודי קרישה, אק”ג וצילום חזה. לפעמים נבקש להביא מסמכים או תוצאות של בדיקות נוספות בהתאם למצבכם הרפואי (כמו המלצות של רופא מומחה אחר). לא כדאי לחכות לרגע האחרון עם מסמכים אלו, מפני שאם הם לא יגיעו בזמן ניאלץ לדחות את הניתוח. לעולם לא אנתח מטופל לפני שאוודא שתוצאות הבדיקות הן תקינות, ושאין בניתוח המתוכנן סיכון יתר כלשהו עבורו. יש להפסיק לעשן לפחות שלושה שבועות לפני הניתוח. מוכח כי עישון מגביר את הסיכון לסיבוכים בצורה דרמטית ובעיקר היפרדות של פצעי הניתוח ונמק של העור. יש להימנע מעישון עוד שלושה שבועות לאחר הניתוח, כי אפילו סיגריה אחת ביום מונעת יצירה של כלי דם חדשים ופוגמת בחידוש הרקמות. תרופות שונות כמו משככי כאב ואנטיביוטיקה אותן אמליץ ליטול לאחר הניתוח, כדאי לקנות טרם הניתוח בקופת החולים שלך עם מרשם מרופא המשפחה. יש לרכוש מלבוש לחץ מותאם ולהביא אותו ביום הניתוח. מטרתו ללחוץ על הזרועות ולהפחית את הבצקת. צריך להשתמש בו במשך כשישה שבועות. נוכל להמליץ על חברות מסחריות שמוכרות מלבושי לחץ כאלו. יום לפני הניתוח ייצרו אתכם קשר מבית החולים הפרטי בו ייערך הניתוח וימסרו את השעה הסופית בה יש להגיע והוראות הגעה.
סוף סוף הגיע היום המיוחל. יש התרגשות ויש גם חששות וזה נורמלי לחלוטין. עליכם להגיע בצום של 8 שעות (אפילו לא מים בבקשה!) להתרחץ היטב עם מים וסבון ולהימנע מקרם גוף. יש להסיר מהפנים והגוף תכשיטי מתכת ועדשות מגע (מומלץ להשאיר אותם בבית). יש להגיע עם מלווה. בבית החולים מחכה המתאמת שלי שתעזור לכם בתהליך הקליטה. תקבלו בגדים לניתוח ולוקר לאחסנת חפצים. אני אפגוש אתכם שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן יתבצע צילום רפואי, וסימון על הגוף בטוש מיוחד. סימנים אלו יעזרו לי במהלך הניתוח כשהגוף במנח שכיבה. זהו. שיהיה בהצלחה. בחדר הניתוח תראו אותי ואת הצוות שמונה רופא מרדים, אח או אחות וסניטרים שתפקידם לחבר אתכם למכשירים שונים. לילה טוב. הניתוח נמשך בין שעתיים לשלוש שעות ולאחריו מועברים להתאוששות. הצוות בהתאוששות יהיה קשוב אליכם ובמידת הצורך יתמוך בתרופות לשיכוך כאבים או בחילה המופיעים לעיתים בעקבות התפוגגות ההרדמה. לאחר שתתאוששו (בדרך כלל חצי שעה) תועברו לחדר האשפוז. הזרועות יהיו חבושות באגדים אלסטיים, ויהיו שני נקזים (אחד בכל זרוע) שמטרתם לפנות נוזלים החוצה כדי שלא יצטברו מתחת לעור. אתם תישארו בהשגחה למשל הלילה כדי לעקוב שאין הצטברות חריגה של דם בנקזים. הצוות יהיה זמין לכל בקשה שלכם ויוודא שחזרתם לעצמכם ושאתם יכולים לכל הפחות ללכת לשירותים לבד, בבוקר תוכלו להשתחרר הביתה עם מלווה. יש לזכור שלא תוכלו להניע בחופשיות את הזרועות שלכם ולכן לא תהיה אפשרות לנהוג!
בימים הראשונים לאחר מתיחת זרועות לרוב תורגש חולשה ועייפות רבה. יש צורך בתמיכה משפחתית ו/או חברתית קרובה מפני שיהיה אפילו קושי בביצוע של מטלות פשוטות. כשיושבים או שוכבים יש להרים את הזרועות באמצעות כריות כך שכפות הידיים יימצאו מעל גובה הלב (אך לא מעל גובה הכתפיים), כדי למנוע התנפחות של כפות הידיים. יש להתרחץ היטב כל יום עם מים וסבון החל מיומיים לאחר הניתוח. יהיו פלסטרים על קווי התפרים שאין להסירם אלא להתרחץ עליהם. לאחר הרחצה יש משחה אנטיביוטית סביב הנקזים (תקבלו מרשם). יש לחבוש מעל עם פדים רגילים לספיגת הפרשות ולהלביש את מלבוש הלחץ. בשבועות הראשונים מומלץ מאוד לקחת משככי כאב סביב השעון ולא “לסבול בשקט”, כי כאבים מונעים שינה, מכניסים לדכדוך וכך גורמים לעיכוב ההחלמה! אני רושם טיפול קבוע במשככי כאב דמויי אופיום כמו זלדיאר, ועליהם יש להוסיף לפי הצורך משככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. משככי כאב כמו אדוויל, נורופן ודומיהם מגבירים סיכוי לדימום לאחר הניתוח ולכן מומלצים פחות בשבוע הראשון. יש לרשום את כמות ההפרשות שיש בכל נקז ביממה. כשהכמות תגיע ל- 30 סמ”ק או פחות לנקז, אני אוציא אותם במרפאה. בדרך כלל הנקזים נשארים בין 3 ימים לשבועיים. יש ליטול אנטיביוטיקה למשך הזמן בו יש נקזים. הזרועות יהיו לרוב נפוחות ולא סימטריות בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. בשל כך מומלץ להישאר עם מלבוש הלחץ במשך שישה שבועות, כי הוא תורם להפחתת הנפיחות. לאחר מכן יהיה צורך להתחיל בסטים של כפיפות מרפקים עם משקולות קלות כדי להפעיל את שרירי הגפיים העליונות ולתרום עוד יותר לירידת הנפיחות. ללא פעילות ספורטיבית זאת הנפיחות יכולה להישאר תקופה ארוכה יחסית. בתוך שבועיים עד שלושה שבועות ניתן יהיה לחזור לעבודה משרדית. רצוי להמתין כחודש וחצי, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת כמו ריצה. יהיו ביקורות אצלי לכל הפחות לאחר כשבוע, שבועיים, חודש ושלושה חודשים מהניתוח. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה. אני מאמין מאוד בשימוש במשחת סיליקון או יריעות סיליקון על הצלקות החל מחודשיים לאחר הניתוח ובמשך חצי שנה. הוכח כי טיפול זה מסייע לקבלת צלקות שטוחות ובהירות יותר ואולי אף מונע היווצרות של צלקות בולטות. אופציה אחרת היא עיסוי יומיומי של הצלקות עם שמן חוחובה או נבט חיטה למשך חצי שנה.
מהלכים אלו הינם השפעות משנה של הניתוח שהסיכוי להתרחשותן גבוה יחסית. הן אינן נחשבות סיבוך או כשל ולרוב אינן מחייבות טיפול:
  • הצלקות הניתוחיות, יהיו בולטות, כהות או אדומות בחודשים הראשונים אצל רוב האנשים. בדרך כלל הצלקות יטשטשו עם הזמן ויהפכו יותר בהירות, אך הן לעולם לא ייעלמו.
  • תמיד תהיה לאחר הניתוח אסימטריה בין הזרועות. הן לעולם לא ייראו אותו הדבר ולא יהיו באותו עובי. גם הצלקות יהין שונות זו מזו בגלל שמלכתחילה הזרועות ועודפי העור שלהן לא היו אותו הדבר. אגב, אין אף אדם בעולם שהזרועות שלו, או כל איבר זוגי אחר לצורך העניין, סימטריים לחלוטין.
  • לאחר הניתוח יהיו שינויי תחושה לאורך הזרועות והאמות. השינוי יכול להתבטא בטווח שמתחיל בחוסר תחושה ועד לתחושת יתר במגע. ברוב המוחלט של המקרים תסמינים אלו ישתפרו ככל שחולף הזמן.
  • לחלק מהאנשים יהיו כאבים לסירוגין גם חודשים רבים אחרי הניתוח. עיסוי מקומי יומיומי ושגרת אימוני שרירים בגפיים עליונות יכולים להאיץ את ההחלמה.
  • בקצה הצלקת בכל זרוע עלולים להיות בחודשים הראשונים קפלים של עור עודף שנראים קצת כאוזני כלב קטנות. לרוב הן יימתחו ויתיישרו עם הזמן ותנועות המרפק.
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. צריך לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. אני והצוות שלי נלווה אתכם עד להחלמה. חשוב שתדעו שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי. להלן הסיבוכים האפשריים:
  • היפרדות קווי התפרים ואף נמק של העור. בעיקר בקרב מעשנים. בדרך כלל לא נפער כל קו התפר אלא רק מוקדי פצע קטנים. הטיפול לרוב הוא שמרני ונעשה על ידי חבישות מתקדמות עד לסגירת הפצע.
  • צלקות בולטות, אדומות ו/או רגישות (נקראות צלקות היפרטרופיות). לעיתים יהיה צורך בהזרקת סטרואידים לצלקות אלה או לבצע ניתוח בהרדמה מקומית לשינוי כיוון הצלקת.
  • הפרעות מתאר כמו שקעים או קפלי עור שנראים בעיקר בעת לבישת בגד צמוד מאוד. יצריכו כריתה של עור או שאיבה בהרדמה מקומית.
  • דימום או הצטברות נוזלים (סרומה) שיצריכו ניקוז.
  • זיהום חיידקי שיצריך טיפול אנטיביוטי.
  • כאב קבוע לאורך הגפה העליונה שיצריך הפנייה למרפאת כאב.

תמונות לפני-אחרי של ניתוח מתיחת זרועות