







תיקון פטמות שקועות
הפטמות הן איבר זוגי בולט משני צדי החזה הקיים אצל גברים ונשים כאחד. סביב כל פטמה יש אזור עגול כהה שנקרא עטרה. באופן נורמלי, הפטמות יכולת להזדקר בתגובה לגירויים שונים כמו מגע, קור או עוררות מינית. ביתר הזמן הפטמות רפויות ובולטות רק במעט יחסית לעטרה.
אצל אנשים מסוימים מנגנון זה לא מתפקד כראוי, בפיטמה אחת או בשתיהן, והפטמה אינה מזדקרת, או שהיא שקועה באופן חריג.
אצל הסובלים מהבעיה, ניתן להבחין בשלוש קבוצות:
- הפטמה שקועה יחסית לעטרה ולעולם אינה מזדקרת.
- הפטמה שקועה יחסית לעטרה ומזדקרת כתגובה לגירוי.
- הפטמה איננה שקועה, אך לעולם לא מזדקרת.
ניתוח לתיקון פטמה שקועה יכול לסייע לכל מי שסובל מאחת מהבעיות הללו, אך יש לזכור שהתוצאה של הניתוח היא פטמה זקורה באופן תמידי. מכאן שהניתוח איננו מחזיר את תפקוד הפטמה למצב נורמלי, אלא מקבע אותה במצב בולט או זקור.
רוב האנשים שסובלים מאחת משלוש הבעיות הללו מצהירים כי היא קיימת מאז שהם זוכרים את עצמם. אם אין הדבר כך וזו בעיה שמופיעה לפתע פתאום, יש לפנות קודם כל לכירורג שד כדי לשלול סיבות רפואיות שיכולות לגרום להופעה של פטמה שקועה כמו דלקת, גידול ועוד.
בצורה המולדת והשכיחה של פטמה שקועה, הגורם הוא לרוב רקמת חיבור שנמצאת בבסיס הפטמה ומושכת אותה פנימה. בניתוח מתבצע ניתוק של הרקמה הסוררת כדי לשחרר את הפטמה. אצל נשים, פעולה זאת עלולה לגרום לחיתוך של צינורות חלב המתנקזים לפטמה, וכתוצאה להקשות או למנוע יכולת להניק. לכאורה, נשים הסובלות מפטמה שקועה שלעולם לא מזדקרת לא יכולות בכל מקרה להניק, אך ידועים לא מעט מקרים שעצם ההיריון והלידה גורמים לשיפור במצב והפטמה מזדקרת ומאפשרת הנקה.
ולמי ניתוח תיקון אינו מתאים?
- לנשים המעוניינות להניק ולא רוצות לסכן את האפשרות לעשות זאת.
- לאנשים שחל אצלם שינוי והפטמה הפכה שקועה או הפסיקה להזדקר, והם לא ביצעו ברור רפואי .
- לאנשים שלא מעוניינים להחליף פטמה שקועה בפטמה בולטת באופן תמידי.
- לרוב תהיה לאחר הניתוח אסימטריה קלה של הפטמות.
- לאחר הניתוח יהיו שינויי תחושה בפטמות. השינוי יכול להתבטא בטווח שמתחיל בחוסר תחושה ועד לתחושת יתר במגע עם בגד. ברוב המוחלט של המקרים תסמינים אלו ישתפרו ככל שחולף הזמן.
- תהיה ירידה ביכולת להניק.
- הישנות של הפטמות השקועות.
- שינויים בתחושה בפטמות בטווח של כאב כרוני או רגישות יתר ועד אובדן תחושה תמידי.
- זיהום חיידקי שיצריך טיפול אנטיביוטי.
- נמק של קצה הפטמה. שכיח יותר בקרב מעשנים.



